Muškarci se plaše jakih žena

Published by Dajana Mitrović on

Muškarci se plaše jakih žena

Legenda kaže da se muškarci plaše jakih žena. A znaš kako je to sa legendama – nekada ih je neko zaista doživeo. Nekada je neko iz svog iskustva samo doneo taj zaključak i prihvatio to kao istinu. Kao i sa svakom legendom, kao i sa svakom individualnom istinom, važno ju je preispitati. Jer, šta će ti neka istina koja te zarobljava?

Za početak, možda si zaista to doživela. Možda si zaista osetila otpor kada pokažeš svoju snagu. Ili nerazumevanje. I, da bi sebe zaštitila, bilo ti je korisno da neko vreme veruješ da te se muškarci plaše.

Ali, kada bi nastavila da veruješ u tu legendu – šta bi time dobila? Da li bi dobila ljubav kojoj se potajno nadaš? Da li dobila podršku koju ti je nekad tako teško da tražiš?

Kada bi nastavila da veruješ u tu legendu, to bi na neki način značilo da je jedina nada da se nešto promeni to da se pojavi neki poseban muškarac koji je mentalno i emotivno jači od tebe. A legenda dalje kaže da je takvih malo na svetu. I ti vrlo dobro znaš da nisi žena koja čeka da bude spasena. Pa je logično da te ova ’istina’ baš stavlja u potčinjen položaj koji ti definitivno ne pripada.

I nije ova legenda tako loša. Ona te je zaista štitila.

Možda te je štitila od toga da ne budeš u braku kakav imaju tvoji roditelji.

Možda te je štitila od toga da ti više niko ne slomi srce kao onaj nekada davno.

Možda te je štitila od užasnog osećaja ljubomore kada pored sebe imaš kvalitetnog muškarca, pa više ne prepoznaješ sebe kada te želja za kontrolom obuzme.

Možda te je štitila od toga da dozvoliš sebi da budeš žena, jer smo gledale kako su žene potčinjene, kako su lukave, kako su manje plaćene, kako su zavodnice. A onda se javi strah da biti žena znači da ćeš postati sve to krhko ili podmuklo što ne želiš.

Svaka legenda koje se držimo, zapravo, ima svoju svrhu. One nisu ništa loše što je potrebno iz sebe da iščupamo. One su naše priče koje su nas štitile od bola. I zbog toga je prvo važno da ih uvažimo kao vredne saputnike na dosadašnjem putu.

Zamisli kada bi samo odjednom obrisala tu misao da se muškarci plaše jakih žena. Mogla bi da se javi jedna još strašnija – da je problem sve vreme bio u tebi. A neee, to nikako ne želimo! Nikada nije bila poenta da krivimo sebe, da mislimo da smo mi problem. Uvek je bilo do toga da pronađemo način da utičemo na svoj život, da se oslobodimo onoga što nas sprečava da se osećamo ispunjeno. Da vratimo moć u svoje ruke.

Zbog toga je legende važno menjati nežno.

Prvo ih prepoznati.

Onda se zapitati da li nam pomažu da živimo život kakav želimo?

Ako uvidimo da su počele da nas sputavaju, da sada želimo da izaberemo drugačiji put, onda tražimo način da je zamenimo, dok zadržavamo svrhu koju je imala.

Ako nas je legenda da se muškarci plaše jakih žena štitila od ponavljanja istorije naših predaka, od ponovnog bola, od iskrivljene slike žene, onda je vreme za akciju.

Vreme je da redefinišemo pojam ljubavi. Da oslobodimo sebe starog bola. Da probudimo istinsku žensku energiju koja je izvor stvaralaštva, kreativnosti, poverenja, praćenja intuicije. Vreme je da mi postanemo taj novi pojam žene. Da zadržimo osećaj sigurnosti koji nam je davala legenda, ali sada bez grča i uz ljubav.

Nasuprot jake žene NIJE slaba.

Nasuprot jake žene je SLOBODNA.

To je žena koja, isto kao i jaka, može sve sama, zna svoju vrednost, hrabro govori svoju istinu, zauzima se za sebe, ostvaruje svoje ciljeve, bira ljude oko sebe.

Ali ona na sve to oseća lakoću dok se kreće kroz život. Uživa u svom telu. Zna da je njena najveća snaga njeno otvoreno srce jer beskrajno veruje svojoj intuiciji. Dozvoljava sebi odmor. Može da spusti gard, da se opusti u odnosu koji je izabrala, jer zna da na kraju dana uvek ima sebe i poverenje da je život uvek podržava.

A legenda kaže da slobodna žena nije oduvek bila takva. Ali je jednog dana odlučila da to postane.

I u neke legende je baš dobro verovati, zar ne?

Dajana Mitrović

P.S. Ako želiš da te podržim na tom putu ka ličnoj slobodi:

Categories: O ljubavi