Šta je svesna veza

Published by Dajana Mitrović on

Šta je svesna veza

Što se mene tiče, prestalo je doba ljubavi u kojoj smo nesrećni, koja boli, koja je izvor nesigurnosti, u kojoj gubimo sebe. Kada god vidiš da pišem reč ’ljubav’ ili ’partnerski odnos’, znaj da uvek mislim na ovo što ćeš pročitati dalje u ovom tekstu.

Ljubav novog doba je svesna. A ta svesnost podrazumeva mnogo toga što nigde nismo imali priliku do sada da naučimo. Međutim, to nije ništa novo – naše duše se sećaju te svesne ljubavi. Na toj ljubavi je zasnovan život, samo smo je do sada potisnuli.

Svesna veza podrazumeva da smo potpuno slobodni jedno prema drugome. Možemo da budemo zajedno u svim stanjima – entuzijazma, umora, bespomoćnosti, radosti, tuge, straha. Možemo otvoreno da kažemo kako se osećamo u svakom trenutku i da uvažimo jedno drugom emocije kakve god da su. 

Sloboda znači da sa nekim možemo da maštamo o ’najluđim’ životnim ciljevima i da nas taj neko podrži celim srcem. I u trenucima kada posumnjamo u sebe, tu smo da jedno drugo podsetimo koliko vredimo. Znači i da možemo da plačemo u nečijem zagrljaju u tišini i da se smejemo i glasno i skičavo koliko poželimo.

Više se ne pitamo o čemu je u redu da razgovaramo. Jedva čekamo da podelimo kako nam je prošao dan. Pričamo o idejama, o snovima, o planovima. Zajedno rešavamo probleme. Kažemo kada nam nešto smeta. Kažemo jasno šta želimo u vezi. Slobodno delimo i ono što nas je bolelo kroz život, jer sada imamo sigurnu luku u kojoj to možemo da iscelimo.

Zauvek je dosta svakom podrazumevanju i potiskivanju. Ljubav se ne podrazumeva, ona se govori, živi i pokazuje. Sve što nas je povredilo prvo proverimo da li smo dobro razumeli i jasno kažemo kako je to uticalo na nas. A zatim sami sa sobom tražimo svoju lekciju u neprijatnom iskustvu, jer znamo da druge osobe samo u nama bude ono što nismo do sada iscelili. 

Zaljubljenost ne prolazi vremenom. Mi je oživljavamo tako što smo svakog dana zahvalni jedno na drugome i tako što stalno rastemo svako za sebe. A to znači da se iznova i iznova zaljubljujemo u nove osobe koje postajemo s godinama. Uvek otkrivamo nove delove sebe i tako je naš odnos uvek zanimljiv i bogat iskustvima.

Seks nije nešto što se podrazumeva, već poseban čin dubokog spajanja. Zbog slobode koju osećamo jedno prema drugom u svim drugim oblastima, sada imamo više poverenja i u seksu. Možemo da damo celo svoje srce u tom prožimanju. Pomažemo jedno drugom da ’otključamo’ delove tela koji nose traume i kroz najčistiju ljubav ih isceljujemo. Dovodimo jedno drugo do novih dimenzija postojanja, jer su naša tela samo jedan deo na kome se spajamo. Naša tela postaju mapa za mnogo veće uživanje koje smo raste i raste.

Nosimo slične životne vrednosti, pogled na život i viziju života koji gradimo. Sa druge strane, svesni smo da su naše različitosti u ponašanju, govoru, navikama, interesovanjima veliko polje iz koga učimo. Da smo isti, dosadili bismo jedno drugom. A poenta odnosa jeste da u njemu oboje rastemo. Zbog toga prihvatamo sve različitosti i otvaramo svoj um za nove spoznaje o svetu.

Sve ovo je moguće kada gradimo odnos sa sobom. Kada smo iskreni prema sebi i menjamo svoje ograničavajuće načine razmišljanja i ponašanja. Kada negujemo svoje talente i spremno gradimo život koji volimo. Kada isceljujemo svoje traume. Kada učimo da istinski volimo sebe i da prvo sebi damo sve što očekujemo od druge osobe. Kada budimo svoje samopouzdanje i otvaramo se da u miru, jasno govorimo svoju istinu. 

Ljubav novog doba više ne daje da potiskujemo. Da u tom potiskivanju ugušimo i sebe i partnerski odnos. Onda da se decenijama pretvaramo da je sve u redu iako smo duboko nezadovoljni. I na kraju sahranimo svoje snove preteranim radom, hranom, opijanjem, internetom, izgovorima.

Pozvani smo na iskrenost, na svesnost, na buđenje. Zato što je odnos sa sobom temelj celog našeg života. Zato što je partnerski odnos temelj sveta u kome živimo. Hoćeš li dopustiti svesnoj ljubavi da počne da živi kroz tebe?

Dajana Mitrović

Categories: O ljubavi