Zašto je istrajnost važna u meditaciji

Published by Dajana Mitrović on

Zašto je istrajnost važna u meditaciji

Kada sam se prvi put susrela sa meditacijom, osetila sam da je to nešto što mi je potrebno. Ono što mi nije bilo jasno jeste zašto je važno biti istrajan i praktikovati meditaciju svakodnevno. Sve dok sam razmišljala o tome i samo povremeno praktikovala meditaciju, odgovor nije dolazio. Sve se promenilo onog trenutka kada sam donela odluku da ću dati sve od sebe i zaista biti istrajna.
Današnji svet je navikao na trenutna rešenja, na brze odgovore. I sama sam bila takva. Međutim, meditacija je sve suprotno od toga. Govorim o najjednostavnijoj meditaciji koja podrazumeva sedenje u tišini. To je nešto što zaista nikada, do pre dve godine, nisam radila.

Bilo je potrebno vreme da se naviknem na potpunu tišinu punih petnaest minuta, koji su u početku delovali kao večnost. Bilo je potrebno da svakodnevno odbacujem i prevazilazim razne izgovore i da budem disciplinovana u tome da petnaest minuta budem sama sa sobom.

Nije isto kada smo fizički sami, a zapravo u svoje biće dodajemo sadržaj iz knjiga ili sa društvenih mreža i kada smo zaista u potpunom kontaktu samo sa sobom. Bilo je, takođe, potrebno da shvatim da je svaka neprijatnost u telu koja se javlja samo energetska blokada koja se sada otpušta. Bilo je važno da dopustim sebi i smeh, i suze, i bes, i sve misli koje su navirale. Bilo je potrebno mnogo hrabrosti da priznam sebi da je moj um zamagljen najrazličitijim informacijama i uverenjima koja mi ne služe.

Često čujem da je najveći izazov ljudima to što se u meditaciji „ništa ne dešava”. Sve su to samo očekivanja uma. Mislimo da je potrebno da osetimo blaženstvo, „vatromet” ili da zaplačemo da bismo rekli da nešto radi. Istina je da će meditacija ponekada delovati kao da samo sedimo i apsolutno ništa se ne dešava.

Međutim, baš tada pravimo najveću promenu. Pravimo milimetar više ka svesnosti. Pravimo korak više u istrajnosti. Pravimo pomak u veri u sebe. Pravimo stepenik dublje u radu na sebi. Na energetskom nivou otpuštamo jedan sloj nekog uverenja koje nas je sputavalo.

Zbog toga je važno da budemo svakodnevno istrajni u meditaciji, na putu upoznavanja sebe. Možda smo proveli decenije gradeći neki svet koji nije naš i sada želimo promenu. Potrebno je vreme da zaista čujemo autentično naš glas. Da zaista čujemo svoju dušu, a ne projekcije i očekivanja drugih. 

Dajte sebi vremena da ponovo oslušnete sebe. Dovoljno je da dnevno odvojite petnaest do dvadeset minuta za tišinu sa sobom. Svi odgovori i putokazi su u nama. Samo je potrebno da budemo dovoljno strpljivi da bismo ih konačno čuli.

Dajana Mitrović, 2018.