Najpouzdaniji način da rešiš bilo koji problem

Published by Dajana Mitrović on

Najpouzdaniji način da rešiš bilo koji problem

Hajde da budemo iskreni. Život sa sobom nosi probleme, koliko god mi radili na sebi. Bez obzira na to da li ćemo ih zvati ’izazovi’ (iako je to diskutabilno, ali nije sad tema), činjenica je da su neprijatnosti sastavni deo života. Problem može biti i da nam se dešava nešto neprijatno što želimo da prestane, ali i da ne dolazi ono što bismo želeli da ostvarimo.

Nažalost, malo su nas učili o tome kako da rešimo ono što ne želimo. Ta znanja su se potisnula kroz generacije. Pa tako sada imamo društvo koje probleme ’rešava’ tako što ih potiskuje – hranom, alkoholom, cigaretama, seksom, preteranim radom, itd.

Ali ovaj tekst je za one koji žele drugačije. Za one koji žele da vrate moć u svoje ruke i urade nešto sa svojim životom kako bi živeli bar malo lakše.

Prva stvar na koju treba da obratiš pažnju je:

,,Da li je taj problem uopšte moj?”

Tvoj lični problem je ono na šta ti možeš direktno da utičeš.

Tvoj lični problem nije stanje u državi. Ali mogu biti svakodnevne svađe u kući.

To nije stanje globalne ekonomije. Ali jeste to što možda celu platu potrošiš za deset dana ili što štediš novac iz straha da ga neće biti.

To nije mišljenje da su svi muškarci isti. Ali jeste možda veza sa muškarcem koji te ne poštuje ili to što si možda godinama sama, a da ni ne znaš zašto.

Shvataš poentu.

Drugo pitanje je:

,,Odakle uopšte početi sa rešavanjem problema?”

Napomena: Naredni deo teksta može zauvek da ti olakša život, zbog toga te pozivam da ga pažljivo čitaš.

Mi kao ljudska bića se sastojimo iz tri dela: UM, TELO I ENERGIJA.

Ta tri dela postoje uvek, istovremeno i međusobno se prožimaju. Stanje našeg uma se odražava na naše telo i količinu i kvalitet energije. Stanje našeg tela se odražava na naš um i energiju. Jedni bez drugih ne mogu.

 

Kako to funkcioniše kada su u pitanju životni problemi

Kada imamo problem na jednom od tih polja – rešavamo ga na ostala dva, a ne direktno na tom polju.

Ako imaš problem sa TELOM

To može biti: stanje tvog tela, imaš li posao koji želiš, imaš li partnera kog želiš, imaš li onoliko novca koliko želiš. Generalno sve ono što ima veze sa opipljivim, materijalnim svetom.

Recimo da imaš problem sa previše kilograma. Ono što prvo pomisliš da treba da uradiš jeste da promeniš ishranu i fizičku aktivnost. Što je apsolutno u redu i treba odatle početi.

Međutim, da bi rezultat bio trajan i da bi ti i promena ishrane i aktivnosti išla mnooogo lakše – važno je da na rešavanju tog problema radiš kroz um i energiju. Kada telesne promene podržiš umom i energijom, onda rešenje dolazi brže nego što si ikada mislila da je moguće!

Što se uma tiče, to bi značilo da počneš da istražuješ odgovore na sledeća pitanja:

Šta mislim istinski o svom telu? Na koji način sebe štitim tako što se prejedam? Koja misao me ’jede’? Šta verujem o sebi? Koliko verujem da vredim? Šta bi mi bilo potrebno da bih sebe osnažila? itd.

Što se energije tiče, mogla bi da se zapitaš:

Koliko dajem sebi sna? Gde trošim svoju energiju, pa pokušavam da je nadoknadim hranom? Šta mi nedostaje u životu? Radim li ono što me istinski ispunjava? Kakvim ljudima sam okružena, kako se osećam u njihovom prisustvu? Šta je ono što me iscrpljuje? Umem li da ispoljim emocije na zdrav način?

Stanje tela je, zapravo, proizvod toga u kakvom stanju su tvoj um i energija. Zbog toga rigorozni režimi ishrane, ’savršen’ plan treninga i slične promene ponašanja ne mogu da dovedu do potpunog zdravlja. One mogu da pomognu na početku puta, ali ono što pravi trajni osećaj zadovoljstva je tvoje unutrašnje stanje.

Ako imaš problem sa UMOM

To mogu biti: ograničavajuća uverenja, stalni fokus na ono što ne želiš u svom životu, anksioznost, preterana analiza, donošenje odluka samo razmišljanjem, zaključivanje o situacijama na osnovu prošlih iskustava, zaključivanje o tuđim postupcima bez prethodnog razgovora, opterećivanje ili strah od tuđeg mišljenja, itd.

Recimo da si došla do toga da nosiš uverenje: ,,Ja ne zaslužujem ljubav.”

To je nekada bila usputna misao koja se toliko puta ponovila da je postala ono u šta ti veruješ. Naravno, sada shvataš da te to sprečava da živiš ljubav i želiš to da promeniš.

Ono što je najpopularnije mišljenje jeste da se uverenja menjaju novim uverenjima: ,,Samo ponavljaj ono što želiš i vremenom će postati istina.” Da, možda za nekoliko godina tog ponavljanja, ako budeš imala sreće.

Naša uverenja ne žive samo u umu. Samo pomisli na nešto neprijatno što veruješ o sebi i odmah se javlja neprijatan osećaj negde u telu. To je dokaz da naša uverenja žive u našem telu.

Isto tako, kada pomisliš na neko neprijatno uverenje, pa ga osetiš u svom telu – tako se kreira energija tvog tela koja se širi oko tebe. Dakle, naša uverenja direktno utiču na naše telo i našu energiju. Zbog toga se uverenja menjaju kroz telo i energiju.

To je razlog zašto na svojim coaching sesijama koristim malo coaching pitanja, a najviše procesne vežbe, pokrete tela i reiki tretmane. Coaching pitanja služe samo da istražimo površinu uma.

Ali procesne vežbe su, zapravo, energetske vežbe. Rade se zatvorenih očiju. Um nam tada služi samo kao alat da bismo zamišljali slike. Tokom procesnih vežbi naše telo oseća sve to kroz šta prolazi, oseća isceljenje, oseća željeno stanje života i tako se menja naša energija. Zbog toga to dovodi do promene uverenja – zato što na uverenje delujemo putem energije koja se stvara zamišljanjem slika i putem tela koje prolazi kroz sve te osećaje.

Ako imaš problem sa ENERGIJOM

To se najčešće ogleda u osećaju umora, iscrpljenosti, nervoze, potištenosti, bezvoljnosti, prečestog besa, i sl.

I opet je ovde važno istražiti u kakvom su stanju telo i um.

Da li telu daješ dovoljno odmora? Da li ti je telo dovoljno fizički aktivno? Da li radiš stvari koje te raduju? Koje aktivnosti, ljudi, okruženja te iscrpljuju?

Um ovde ima ulogu u uverenjima, pa ti može pomoći da istražiš:

Veruješ li da zaslužuješ odmor? Veruješ li da zaslužuješ da radiš ono što te raduje? Kada si zaboravila koje su to aktivnosti koje te raduju? Da li ti je kroz detinjstvo bilo dozvoljeno da radiš ono u čemu uživaš ili si morala sa svime da prestaneš čim si krenula u školu?

Ovo se možda kosi sa svime što si do sada slušala o problemima i rešenjima. Sa svime što si slušala o stanju tela, uma ili energije. I to je OK. Pusti da ti se informacije slegnu. Nema potrebe sve da primeniš odmah.

Samo nemoj sebi da dozvoliš da se vratiš na staro sada kada ovo znaš. Ove informacije su zlata vredne i iskreno verujem da mogu nekome da spasu život, kao što su i meni svojevremeno.

Od srca se nadam da ćeš negde sačuvati sebi ovaj tekst i da ćeš početi da primenjuješ ova znanja – i zauvek olakšati sebi život!

A ako želiš da ti pomognem u tome da sve ide još brže i lakše, u svom online treningu ,,Probudi svoje samopouzdanje” objedinjujem sva tri nivoa – um, telo i energiju.

Dajana Mitrović