Ljubav ne smeš da prepuštiš slučaju

Published by Dajana Mitrović on

Ljubav ne smeš da prepustiš slučaju

Kako su uspeli da nas ubede da je ljubav – živeli su srećno do kraja života? Da je ljubav samo dvoje ljudi koji se decenijama vole i smeškaju dvadeset četiri časa svakog dana. Time smo poverovali da će sama ta apstraktna ljubav da uradi sve sama. Pomislimo kako je naš najveći zadatak da pronađemo tu savršenu osobu. I jednostavno uživamo do kraja života.

Međutim, dogodi se realnost. Nažalost, mnogi je ne prežive. Njihova ljubav je ne preživi. Verujte mi, ne bi je preživela ni moja da se nismo na vreme osvestili.

Na ljubavi se radi tako što se radi na sebi.

Nikada nikoga drugog ne možete i nećete promeniti. To nije prirodno. Takođe, nije pravedno da svoju sreću stavimo potpuno u tuđe ruke. Očekujemo da nas vole bez obzira na kako se mi prema njima ponašamo. Očekujemo da nam priređuju iznenađenja. Očekujemo razumevanje i podršku. Očekujemo da nas oraspolože. Natovarili smo im tone očekivanja i onda se pitamo kako je izbledela zaljubljenost. 

Setite se samo svih onih ,,šala’’ o tome kako se ponašaju devojke u vezi: ,,Neću da ti kažem šta mi je. Treba da naučiš da mi čitaš misli.’’ I svima se sviđaju takve izjave. Devojke se smeju, lakše im je što nisu jedine takve. Momci se smeju uz: ,,Ko će vas ikada razumeti!’’

Uz taj humor koji prikriva duboko emotivno nezadovoljstvo, propadaju i gase se ljubavi iz dana u dan. Gasi ih rutina, nerazumevanje, očekivanja i podrazumevanje. 

Sve dok mislimo da je problem u drugoj osobi, tonemo sve dublje.

Ovde ne govorim o ozbiljnim problemima, poput prevare ili psihičkog i fizičkog maltretiranja. U takvim situacijama nema ni govora o ljubavi!

Govorim o sve češćem prekidu emotivnih odnosa zbog ,,sitnica’’ koje su se nakupile oko nas, da više ne vidimo jasno osobu preko puta sebe. Zbog onih, naizgled, sitnica: ,,nedeljama mi nisi rekao da sam lepa’’, ,,zašto nisi odgovorio na poruku odmah’’ ili ,,ko je trebalo da izbaci đubre’’.

Postoje dve stvari koje morate da naučite da bi vaša ljubav preživela svakodnevnicu.

1. Da prihvatite i zavolite sebe.

2. Da date svom partneru sve ono što očekujete od njega. Bez očekivanja da će vam isto to vratiti.

Sada vam je verovatno jasno zašto je potrebno da radimo na sebi. Ljubav prema sebi i davanje bez očekivanja su možda najteži poduhvati u svačijem životu. Shvatila sam to nakon tri godine svoje veze.

Sada već pune dve godine radim na tome. Osećam da sam možda tek na pola puta. Prvi korak mi je bilo istraživanje šta sve postoji u radu na sebi. Zatim ,,Nova zemlja’’ Ekarta Tola. Svi seminari o ličnom razvoju koje sam pohađala. Trista šezdeset pet dana sedenja u tišini po petnaest minuta. Poslednji korak je primena naučenog. Bez toga da u svakodnevnom životu primenimo tehnike i spoznaje do kojih smo došli samo ćemo nastaviti da ponavljamo stare šablone ponašanja. 

Uz sve to, on mi je bio neverovatna podrška. Zajedno smo rasli i razvijali se. Svakog dana pomislim kako sam zahvalna što imamo takvu ljubav.

Ako bar deo toga osećate u svojoj vezi, verujte da je vredno da date sve od sebe da vaša ljubav (o)živi i raste.

Dajana Mitrović, 2018.

Categories: O ljubavi