,,Nova Zemlja’’ Ekart Tol

Published by Dajana Mitrović on

,,Nova Zemlja'' Ekart Tol

Sećam se dobro tog perioda 2016. godine. Prošlo je šest meseci otkako sam počela da radim na sebi. Kao i sve novajlije, mislila sam da već mnogo znam. Očekivala sam od sebe da moj život već treba da bude u balansu. A bio je sve samo ne balans.

Pišem vam ovo zato što mi je iskustvo do sada pokazalo da svi ponekad padamo. Imamo utisak da smo dali sve od sebe i da i dalje nema izlaza. Pišem vam za te trenutke koji su se dešavali i dešavaće se. Pišem vam jer će moj izlaz odatle možda izbaviti i neke od vas.

Tog juna sam osećala da nešto ne radim kako treba. Upijala sam sva znanja na koja sam nailazila oko sebe. Sada smatram da sam upijala više teoriju, ali da iskustveno nisam davala sebe.

Nisam mogla da shvatim kako, pored svega što znam, i dalje ponavljam neka destruktivna ponašanja! Mislila sam da sam sopstveno dno dotakla šest meseci ranije i da se to neće ponoviti. A sada sam imala osećaj kao da posmatram sebe sa strane kako uništavam emotivnu vezu koja mi je u tom trenutku bila najvažnija u životu. I kao da ne mogu ništa da uradim, iako je jedan deo mene svestan da sam odgovorna za to što se naš odnos pogoršava.

Mogla bih da kažem da je knjiga Ekarta Tola ,,Nova Zemlja” spasila našu vezu. Međutim, to ne bi bilo potpuno tačno. Ništa se ne bi promenilo da ja nisam bila spremna da se menjam. Intuicija me je dovela do knjige, koja je već tri meseca stajala na mojoj polici. Bila sam spremna da zaista celim bićem čujem svaku reč koju je Tol napisao. Bila sam spremna da preuzmem odgovornost za svoje postupke i da, prvenstveno, spasim sebe.

,,Ukoliko ne poznajete osnovnu mehaniku koja stoji u središtu ega, nećete je ni prepoznati – navešće vas da se identifikujete s njim uvek iznova.”

Dok nisam preuzimala odgovornost, verovala sam da su svi moji postupci, kakvi god bili, jedini put. Ubedila sam sebe da sam to ja, da nemam moć nad sobom i načinima svojih reagovanja. Ubedila sam sebe da sam samo ego.

,,Spoznaja o sopstvenom ludilu jasno predstavlja uzdizanje zdravog razuma, početak ozdravljenja i transcendentnosti.”

Tol me je naveo da priznam sebi da su moje reakcije van zdravog razuma, da sam krenula putem žrtve i bespomoćnosti. Kada sam to priznala, ozdravljenje je počelo.

,,Prepoznavanje iluzije istovremeno je i njen kraj.”

Ova knjiga mi je potpuno rasvetlila sve oblike i dubina ega. Imala sam osećaj da me svaka reč malo peče, kao da fizički skida sloj iluzije sa mene, ostavljajući mi istinu. Uvidela sam šta je prouzrokovalo moje neprijatne reakcije u emotivnom odnosu.

,,Vezivanje za stvari nestane samo od sebe onog trenutka kada prestanete da svoj smisao tražite u njima.”

Vezivanje je još češće za ljude. U tom trenutku života, moja emotivna veza jeste bila smisao mog života. Spoznajom da je tako, jedan deo vezanosti se otpustio i oslobodila sam se.

,,Kada pronađete istinu, vaši postupci će biti u skladu s njom.”

Poglavlje po poglavlje, uviđala sam istinu o sebi, o svojim najneprijatnijim stanjima, o dobrobitima i iluzijama ega. Shvatala sam zašto se mi ljudi svađamo, zašto patimo i zašto ostajemo u stanjima potisnutog žaljenja godinama.

,,Samilost se javlja onog trenutka kada spoznate da svi boluju od iste bolesti uma, neki ozbiljnije od drugih.”

Svi smo mi bar nekada bili žrtve sopstvenog uma i onog dela ega koji nas navodi da je u životu najvažnije da smo u pravu. Reč po reč, shvatala sam da je moja stidljivost samo druga strana ega, da je moj bes prouzrokovan neiskrenim odnosima i da je svaka neprijatna emocija sa kojom se nisam suočila, koju nisam do kraja proživela, samo potisnuta u moje biće kao nagomilani bol.

Knjiga mi je zaista davala celovitu istinu. Dala mi je prvo spoznaju one istine koja boli i od koje sam se krila čitavog života. Zatim mi je dala onaj deo istine koji oslobađa, uz koji mogu da pronađem sebe. Kada pronađem sebe, naučila me je kako da pronađem svoj unutrašnji prostor i svoju unutrašnju svrhu.

Zamislite kakva bi to bila nova Zemlja kada bismo svi živeli svesno, oslobođeno i u skladu sa svojom unutrašnjom svrhom!

Ako ne možete odmah da zamislite, dozvolite Ekartu Tolu da vas provede kroz dubine ega do istine i da vam dočara svoju viziju nove Zemlje. 

Dajana Mitrović, 2017.

Categories: O knjigama